Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej lub pikantnej. W zależności od nadzienia dodaję do nich inne przyprawy. Do ciasta naleśnikowego na słodko dosypuję cukier lub cynamon. Do nadziewanych mięsem tymianek, oregano lub inne zioła, które współgrają z nadzieniem. Pełna improwizacja a za każdym razem wykwintne danie ☺
Dwa zdjęcia i naleśniki-ruloniki są mojego autorstwa, trzecie zdjęcie jak i danie stworzone przez Anetkę.
Składniki:
200 g maki
200 ml mleka
150 ml wody
1 jajko
1-2 łyżki oleju lub roztopionego masła
szczypta soli
1 łyżka cukru
300 g białego sera
2-3 łyżki kwaśniej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kilka truskawek zmiksowanych z cukrem do polania lub inne owoce do ozdobienia.
Przygotowanie:
- Jajko rozbij do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody, wymieszaj mikserem. Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę oraz roztopione masło. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewaj chochlą porcję ciasta. Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę.
- Naleśniki posmaruj masą serową, opcjonalnie dodaj owoce, zwiń w ruloniki. Podawaj z cukrem pudrem, musem truskawkowym lub owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz