Lasagne

Często zastanawiam się czy powinno się pisać  lazania czy lasagne? Myślałam, że w naszym kraju pojęcie lasagne już się upowszechniło, przyrządza się ją przecież już od dobrych kilkunastu lat. Jednak słowa lazania nie ma w polskim słowniku i pewnie jeszcze długo nie będzie. Dlatego oficjalnie powinniśmy nadal pisać lasagne wymawiając lazania ☺
Włoska kuchnia tak naprawdę nie ma sobie równych. Z tak podstawowych składników jak mięso mielone, makaron i pomidory można wyczarować mnóstwo dań. Jednym z nich jest właśnie lasagne. Jest ona w rzeczywistości bardzo prosta w przygotowaniu a jednocześnie sycąca i smakuje każdemu. Polecam posypać gotową latanię posiekaną natką pietruszki ponieważ wspaniale uwydatnia smak mięsa mielonego. Ta akurat jest przygotowana przez mojego starszego syna. Smakowała świetnie. 


Składniki:
10-12 płatów makaronu lasagne
0,5 kg mięsa mielonego
Opakowanie przecieru pomidorowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
20 dkg sera żółtego
1 szkl mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia

Przygotowanie:

Mięso podsmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do mięsa przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W oryginalnym przepisie używa się surowego makaronu lecz ja podgotowuję go przez 2-3 min aby troszkę zmiękł. Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem najlepiej masłem i układamy warstwę makaronu. Na to wykładamy warstwę farszu mięsnego. Posypujemy startym żółtym serem. I układamy w ten sam sposób kolejną warstwę. Do rondla wkładamy masło i roztapiamy je na małym ogniu. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy pozostałą część mleka ciągle mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany sos beszamelowy wylewamy na wierzch naszej latanii i jeszcze raz posypujemy tartym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i zapiekamy około 25-30 min.

Smacznego !

Komentarze