Często zastanawiam się czy powinno
się pisać lazania czy lasagne? Myślałam,
że w naszym kraju pojęcie lasagne już się upowszechniło, przyrządza się ją
przecież już od dobrych kilkunastu lat. Jednak słowa lazania nie ma w polskim
słowniku i pewnie jeszcze długo nie będzie. Dlatego oficjalnie powinniśmy nadal
pisać lasagne wymawiając lazania ☺
Włoska
kuchnia tak naprawdę nie ma sobie równych. Z tak podstawowych składników jak
mięso mielone, makaron i pomidory można wyczarować mnóstwo dań. Jednym z nich
jest właśnie lasagne. Jest ona w rzeczywistości bardzo prosta w przygotowaniu a
jednocześnie sycąca i smakuje każdemu. Polecam posypać gotową latanię posiekaną
natką pietruszki ponieważ wspaniale uwydatnia smak mięsa mielonego. Ta akurat jest przygotowana przez mojego starszego syna. Smakowała świetnie.
Składniki:
10-12 płatów makaronu lasagne
0,5 kg mięsa mielonego
Opakowanie przecieru pomidorowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
20 dkg sera żółtego
1 szkl mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
oregano, bazylia
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy z cebulą pokrojoną w
kostkę i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do mięsa przecier
pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W oryginalnym przepisie używa
się surowego makaronu lecz ja podgotowuję go przez 2-3 min aby troszkę zmiękł.
Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem najlepiej masłem i układamy warstwę
makaronu. Na to wykładamy warstwę farszu mięsnego. Posypujemy startym żółtym
serem. I układamy w ten sam sposób kolejną warstwę. Do rondla wkładamy masło i
roztapiamy je na małym ogniu. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy trzepaczką. Gdy sos
zacznie gęstnieć wlewamy pozostałą część mleka ciągle mieszając. Doprawiamy
solą, pieprzem i gałką muszkatołową i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien
mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany sos beszamelowy wylewamy na
wierzch naszej latanii i jeszcze raz posypujemy tartym serem. Wkładamy do
nagrzanego do 180° piekarnika i zapiekamy około 25-30
min.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz