Kiedy mam do zagospodarowania mięso mielone, zawsze mam problem. Zastanawiam się czy to mają być znowu kotlety mielone, spaghetti czy naleśniki z nadzieniem. Tym razem przypomniałam sobie klopsa czy też pieczeń rzymską bo nazwy na tą potrawę są różne. Pyszny, soczysty klops z jajkiem podawany z ziemniaczkami i sosem a do tego surówka z kapusty kiszonej to idealne danie na niedzielny obiad. Klops sam się piecze a ja mam więcej czasu dla najbliższych.
Składniki:
Na klopsa
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 bułka kajzerka
2-3 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
sól,pieprz oraz ulubione zioła
3 jajka ugotowane na twardo
100 g sera żółtego startego na tarce
Na surówkę
500 g kapusty kiszonej
1 jabłko
1 cebula
1 mała marchewka
kilka łyżek oleju lnianego
pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Klops
Bułkę kajzerkę namaczamy w wodzie ( lub w mleku) i dobrze odciskamy. Łączymy z mięsem i pozostałymi składnikami. Oczywiście możecie się tu wykazać wszelką dowolnością w doborze dodatków. Można dodać podsmażoną cebulkę, posiekany koperek czy pietruszkę, a także np. pieczarki. Wszystko co lubicie. Wyrabiamy masę. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Wykładamy połowę masy mięsnej i układamy ugotowane jajka. Przykrywamy resztą masy mięsnej i dobrze uklepujemy aby pozbyć się powietrza. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni i pieczemy około 1 godziny aż wierzch klopsa będzie ładnie zrumieniony. Ja zwykle pierwsze 20 min piekę go pod przykryciem a potem zdejmuję pokrywkę i pozwalam mu się "ze złocić".
Surówka:
Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu. Kroimy na drobniej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obraną marchewkę i obrane jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy. Polewamy kilkoma łyżkami oleju, dodajemy pieprz i cukier (1-2 łyżeczki). Mieszamy.
Gotowego klopsa kroimy w plastry. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i surówką.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz