Karkówka pieczona

Karkówkę z grilla znają wszyscy. To jedno z najbardziej popularnych dań wakacyjnych. Kiedy tylko zaczyna się sezon grillowy dookoła pachnie grillowaną karkówką. A jak zrobić najlepszą pieczoną w domu karkówkę? Podam Wam przepis, który wypróbowałam i dopracowałam sama. I zapewniam, że nie ma lepszej karkówki niż ta długo marynowana w ziołach. Podana z ziemniakami i zieloną sałatą smakuje wspaniale.




Składniki:
1,5 kg karkówki
sól,pieprz
kilka ząbków czosnku
2 łyżeczki musztardy
tymianek, estragon, cząber, majeranek, szałwia oraz rozmaryn
zioła mogą być suszone lub świeże
kilka łyżek oleju rzepakowego

Sałata:
1 główka sałaty
2 jajka na twardo
1 ogórek zielony
2 łyżki śmietany + 1 łyżka jogurtu naturalnego
sól,pieprz

 Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Wkrawamy do niej białko jajka i ogórka. Żółtka dodajemy do śmietany i jogurtu i ucieramy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i polewamy sałatę. Mieszamy.

Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Z oleju, przypraw i ziół przygotowujemy marynatę (mieszamy olej, musztardę i przyprawy). Polewamy mięso i dokładnie nacieramy naszą marynatą. Przykrywamy naczynie i wkładamy do lodówki na minimum całą noc (moja marynowała się ponad dobę). Po tym czasie karkówkę obkładamy świeżymi listkami estragonu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny (1 godzina na 1 kg mięsa). Gdy mięso jest miękkie odstawiamy do ostudzenia. Zimne mięso kroimy w plastry, układamy jeszcze raz w naszym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego tym razem do 150 stopni. Podgrzewamy aż mięso będzie ciepłe. Postępujemy w ten sposób ponieważ gdy kroimy zimne mięso uzyskujemy ładne, równe i nie rozsypujące się kawałki pieczeni. Dotyczy to każdego rodzaju mięsa, nie tylko karkówki ale także schabu czy szynki.
Proponuję podawać z puree ziemniaczanym i zieloną sałatą z dodatkiem jajka. 

Smacznego !



Komentarze