Ponieważ nie wszystkie pomidorki na działce nam dojrzały a likwidowaliśmy już prawie wszystkie grządki, postanowiłam wykorzystać te niedobitki i zrobić sałatkę z zielonych pomidorów na zimę. Chciałam dodać jej odrobinę pikanterii dlatego też do każdego słoiczka trafiło trochę papryczki chili. Wyszło pysznie.
Składniki:
1,5 kg zielonych pomidorów
3 cebule
2 marchewki
1 czubata łyżka soli
Marynata :
3 szklanki wody
5 liści laurowych
2 łyżki cukru
1/2 szklanki octu 10 %
2 łyżki oleju rzepakowego
10 ząbków czosnku
3 małe papryczki chilli
1 czubata łyżka gorczycy białej
5 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Zielone pomidory dobrze umyć, pokroić je na plastry zaczynając od strony szypułki - nie rozleci się miąższ. Cebulę i marchewkę pokroić w plasterki. Wszystko posypać solą, lekko przemieszać,
odstawić na 4 godziny. Po 4 godzinach wszystko z miski wylać na sito aby dobrze odciekł płyn. W wyparzonych słoikach ciasno układać sałatkę, dodając po 2 ząbki czosnku i po 2-3 kawałki chilli. Z podanych składników zagotować marynatę i gorącą wlewać do słoików. Mocno zakręcić słoiki i odstawić na godzin.
Po godzinie pasteryzować przez około 15 minut.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz