Torcik z winogronami a'la ptasie mleczko

Pyszny puszysty torcik w smaku przypominający ptasie mleczko. W tej wersji ma smak cytrynowy z dodatkiem winogron i melona. Świetny na upalne dni, nie za słodki i orzeźwiający. Myślę, że w wersji z innymi owocami i innymi smakami galaretki będzie równie wyśmienity.


Składniki:
Spód
250 g herbatników
100 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
2-3 łyżki wody
Ptasie mleczko
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki cytrynowe
winogrona
Na wierzch
1 galaretka agrestowa

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku z wodą i cukrem. Dodać pokruszone herbatniki. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) i dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/3 ilości wody. Ostudzić. Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubić na sztywno i ciągle ubijając dodać galaretki. Dodać winogrona. Całość wylać na herbatniki. Udekorować według uznania. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1/3 mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na piankę mleczną. Schłodzić.
Smacznego

Komentarze