Wspaniała sałatka z mnóstwem mikroelementów, pożywna i zdrowa. A że uwielbiamy kaszę jaglaną jest ostatnio hitem w moim domu. Genialna na gorące dni. Jednym słowem zdrowie na talerzu.
Składniki:
200 g suchej kaszy jaglanej
200 g świeżego szpinaku
200 g sera typu Feta
20 szt czarnych oliwek
garść kiełków np. brokułowych
50 g cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu
Sos
3 łyżki oleju lub oliwy ( u mnie olej lniany)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie razem z kurkumą. (2 razy tyle wody co kaszy) Odstawiamy na 10 min i studzimy rozsypaną na blaszkę ( żeby się nie skleiła). Szpinak myjemy, osuszamy i rwiemy w rękach. Cytrynę należy sparzyć i pokroić w cieniutkie plasterki a następnie w ćwiartki. Ser kruszymy i mieszamy ze szpinakiem, ostudzoną kaszą i cytryną. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki.
Składniki na sos łączymy i polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy kiełkami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz