Cukinia królowa lata-
im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia to warzywo najchętniej uprawianych w naszym kraju. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Korzystajmy póki jest na nią sezon.
Pyszne i apetyczne kotleciki z cukinii. Bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje ;) Ado tego mamy też sezon na kurki więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Sezon na świeże, żółciutkie kurki to idealny moment, by przyrządzić sos kurkowy na maśle i słodkiej śmietance, z dodatkiem cebulki (bez szczypiorku). To bardzo prosty i smaczny sos i niestety sezon na niego jest bardzo krótki.
im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia to warzywo najchętniej uprawianych w naszym kraju. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Korzystajmy póki jest na nią sezon.
Pyszne i apetyczne kotleciki z cukinii. Bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje ;) Ado tego mamy też sezon na kurki więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Sezon na świeże, żółciutkie kurki to idealny moment, by przyrządzić sos kurkowy na maśle i słodkiej śmietance, z dodatkiem cebulki (bez szczypiorku). To bardzo prosty i smaczny sos i niestety sezon na niego jest bardzo krótki.
Składniki:
1 cukinia
1/2 opakowania sera feta
1/2 pęczka posiekanego koperku
2/3 szkl bułki tartej
2 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Sos:
250 g kurek
1 cebula2 łyżki masła
1 szkl śmietany 30%
sól, pieprz do smaku
świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Solimy ją i odstawiamy na kwadrans, a następnie odciskamy powstały sok. Do cukinii dodajemy pokruszony ser feta oraz posiekany drobno świeży koperek. Dosypujemy bułkę tartą, mąkę i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z tak powstałego farszu formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Kotleciki smażymy na wolnym ogniu kilka chwil z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem.
Sos
Kurki dokładnie oczyść, umyj i odsącz z wody.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Do cebuli dodaj kurki i smaż razem z cebulą 10 minut.
Dodaj śmietanę,wymieszaj i gotuj przez około 15 min na małym ogniu.
Dopraw według uznania.
Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz