Knedle ze śliwkami kontra knedle z mięsem

Z mięsem można robić cały rok. Powiecie, że ze śliwkami też bo przecież są mrożone śliwki ale tylko o tej porze roku smakują wyjątkowo. Cały wyjątkowy smak nadają im śliwki węgierki , dojrzałe i pachnące. Jak dla mnie smak nie do podrobienia. Ale, no właśnie ale w moim domu wygrywają kluski z mięsem. Moi mężczyźni jednogłośnie wybrali - kluski z mięsem okraszone skwarkami. Z jednej strony to dobrze bo te ze śliwką, polane śmietanką i posypane cynamonem były tylko moje.





Składniki:
700 g ziemniaków
350 g mąki
2 jajka

opcja z mięsem
400 g ugotowanego i zmielonego mięsa (np. łopatka)
1 cebula pokrojona w kosteczkę i podsmażona na oleju.
Połączyć razem i doprawić do smaku. 
Ja wraz z mięsem gotuje marchewkę i pietruszkę, mielę ją razem z mięsem. Według mnie farsz jest wtedy bardziej aromatyczny.
opcja ze śliwkami
300 g śliwek węgierek
cukier
Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy ją pestki.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Studzimy. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na każdy kawałek nakładamy farsz mięsny lub śliwkę (posypaną cukrem) , zawijamy ciasto i formujemy okrągłą kulkę. Gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 min. Wersję mięsną podajemy ze skwarkami i cebulką a wersję śliwkową z cukrem i cynamonem i śmietanką.

Smacznego

Komentarze