Cudowna zapiekanka z mojej ulubionej kaszy jaglanej zapożyczona z naszakasza.dietmap.pl , który od dziś jest jednym z moich ulubionych blogów. Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna a przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilkę. Fantastyczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Myślę, że warzywa użyte do jej zrobienia mogą być dowolne w zależności od naszych upodobań. W oryginalnym przepisie były brokuły i por. Ze względu na padający deszcz za oknem i brak brokuła w lodówce,a jednocześnie z powodu "ślinotoku" jakiego dostałam na widok tej zapiekanki postanowiłam użyć tych warzyw, które akurat poprzedniego dnia przywiozłam z działki. Tak więc wyszło nie tylko smacznie ale i ekologicznie bo z własnych plonów nie skażonych opryskami. Zastosowałam cukinię, zieloną fasolkę szparagową oraz szpinak a reszta pozostała zgodna z oryginałem. Koniecznie spróbujcie bo to danie palce lizać.
Składniki:
200 g kaszy jaglanej suchej
3 jajka
1/2 obranej i wydrążonej z nasion cukinii
1 szkl zielonej fasolki szparagowej
1 pomidor
1 papryka czerwona
1 szkl szpinaku świeżego (można użyć także mrożonego)
dowolne świeże zioła ( u mnie tymianek, bazylia grecka, rozmaryn)
1 cebula cukrowa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy zimną wodą i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy według przepisu producenta. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju lub oliwy ( ja jestem zwolennikiem naszego oleju rzepakowego) i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki, paprykę i pomidora pokrojonego w kostkę lub w inny ulubiony sposób, umytą i oczyszczoną fasolkę pokrojoną w mniejsze kawałki oraz szpinak i smażymy kilka minut aby odparować nadmiar soku, który puszczą cukinia i pomidor. Doprawiamy do smaku i na sam koniec dodajemy posiekane świeże zioła. Przestudzoną kaszę blendujemy z jajkami przez chwilę aż masa będzie jednolita. Mieszamy z warzywami i przekładamy do natłuszczonej foremki lub naczynia do zapiekania. Zapiekamy około 45-50 min w temperaturze 180 stopni. 10 min przed końcem zapiekania można posypać startym żółtym serem.
Smacznego !
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń