Upały dają się we znaki wszystkim. Lato latem, skwar skwarem ale moje chłopaki chcą jeść. Gdy nie mam sił stać w kuchni, ponieważ na zewnątrz jest 35 stopni jedynym wyjściem jest makaron z dodatkiem np świeżych ziół i odrobiny oleju lnianego ( dla tych co nie lubią jego zapachu proponuję oliwę z oliwek). Wypróbujcie koniecznie.
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti
1 pęczek świeżych ziół ( użyłam trzech gatunków bazylii - zielonej, czerwonej i greckiej)
3 ząbki czosnku
opcjonalnie można dodać młodą cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki
parmezan
sól, pieprz do smaku
olej lniany
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy go na łyżce oleju rzepakowego kilka minut aby wydobyć jego aromat. Jeśli decydujemy się dodać cukinię to teraz właśnie jest na to pora. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Pod sam koniec dodajemy posiekane zioła. Mieszamy dokładnie i wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku. Makaron odcedzamy i mieszamy z ziołami i czosnkiem. Posypujemy tartym parmezanem lub innym dowolnym serem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz