Eklerki z kremem

Jak większość słodkich wypieków i ten także powstał na skutek zdania -  "mamo jest coś słodkiego?!" I cóż tu więcej pisać? Nie było nic słodkiego ale powstało i to dość szybko. I tak samo szybko zniknęło ze stołu. ;)



Składniki:
Ciasto:
1 szkl wody
125 g margaryny
1 szkl mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i energicznie rozetrzeć aby nie powstały grudki. Ostudzić. Miksować na najwyższych obrotach dodając po jednym jajku i proszek do pieczenia. Szprycą do ciasta(u mnie woreczek foliowy) wyciskać podłużne "kupki". Piec około 20 min w temperaturze 200 stopni.
Krem:
1/2 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
250 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szkl cukru
Z mleka, mąki, cukru i cukru pudru ugotować budyń. Ostudzić.Wystudzony budyń ucierać z margaryną na puszystą masę. 
Ostudzone eklerki przekrawać na pół i nakładać krem. Posypać cukrem pudrem lub zrobić "szlaczki" z polewy czekoladowej.
Smacznego ! 


Komentarze