Biszkopt z galaretką i owocami to ciasto idealne na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się nawet w roli tortu. A do tego jest prosty i szybki w wykonaniu. Przypomina mi dzieciństwo i ciepłe dni spędzane nad rzeką z rodzicami. Tata wędkował a my z mamą i siostrami opalałyśmy się nad brzegiem. Moja ulubiona wersja to z truskawkami lub jagodami. A dziś wersja z morelami. Mniam
Składniki i przygotowanie:
2 galaretki
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl mąki
1/2 szkl cukru
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm lub innej blaszki podobnych wymiarów. Pieczemy około 30-35 min w temperaturze 180 stopni.
Krem:
1/2 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
250 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szkl cukru
Z mleka, mąki, cukru i cukru pudru ugotować budyń. Ostudzić.Wystudzony budyń ucierać z margaryną na puszystą masę.
Oczywiście można też pójść na łatwiznę i kupić gotowy krem do karpatki ;)
Gotowy krem nakładamy na upieczony biszkopt i chłodzimy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie w ilości takiej jak na jedną porcję. Na schłodzony krem układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz