Ciasto Lion

Kolejne ciasto z serii " bez pieczenia". Pyszne połączenie bitej śmietany, kajmaku i batoników Lion. Dość słodkie więc jeden kawałek na pewno zaspokoi nagłą ochotę na "coś słodkiego". Robi się bardzo szybko tylko potrzebuje trochę czasu aby herbatniki zmiękły. Chociaż moim dzieciom nie przeszkadza chrupiące ciasteczko i gdybym nie zabroniła kroić to zjadłyby od razu :) . Robiłam go już kilkakrotnie ale tym razem do masy i na wierzch dałam także "Michałki". Efekt smakowy rewelacyjny. Polecam





Składniki:
500 g herbatników maślanych lub kakaowych
3 batony Lion XXL
500 g serka mascarpone
660 ml śmietanki 30%
1 puszka kajmaku ok. 400g
3 śmietan - fix
3 łyżki cukru pudru
1 czekolada gorzka lub mleczna

Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy na niej masę kajmakową zostawiając dwie czubate łyżki. Teraz druga warstwa herbatników. Do serka mascarpone dodajemy 2 łyżki kajmaku i 2 pokrojone na kawałeczki batoniki Lion. Wykładamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Teraz kolej na śmietanę. Ubijamy ją na sztywno wraz ze śmietan- fixami ( robimy tak jak jest napisane na opakowaniu czyli mieszamy śmietan fix z cukrem pudrem i dodajemy pod koniec ubijania ). Wykładamy śmietanę na herbatniki. Na całość ścieramy czekoladę i dekorujemy kawałkami batoników. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby ciasteczka zmiękły.
Smacznego !


Komentarze