Makaron razowy z brokułami i szpinakiem

Ile czasu potrzeba aby przygotować pyszne, zdrowe i pożywne danie? Na prawdę niewiele, tyle ile gotuje się makaron. Więc sami widzicie, że to błyskawiczne danie a jednak zdrowe bo domowe :)




Składniki:
1 opakowanie makaronu razowego ( ale równie dobry będzie zwykły)
1 opakowanie szpinaku mrożonego
1 brokuł ( może być mrożony)
1 puszka tuńczyka 
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie tak aby były lekko twarde ( nie chcemy mieć "ciapy" w naszym makaronie) Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy szpinak. Pamiętajcie ! Szpinak kocha masło a masło kocha szpinak ;) Smażymy go tylko na maśle, każdy inny tłuszcz zmienia jego smak. Smażymy go aż odparuje wodę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. A przelewamy po to aby się nie kleił (nie przelewamy tylko wtedy kiedy podajemy go z sosami aby sos ładnie oblepił nasz makaron). Przesypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki , czyli szpinak, brokuły i tuńczyka rozdrobnionego widelcem. Wszystko dokładnie mieszamy i skrapiamy olejem, w którym "pływał" nasz tuńczyk ;) Dodajemy go według uznania, wszystko zależy jak bardzo wilgotne ma być Wasz danie. 
Smacznego !


Komentarze