Kopiec kreta

Kopiec kreta to ulubione ciasto mojego starszego syna. Tradycją już jest, że piekę go zawsze na jego urodziny i z powodzeniem zastępuje tradycyjny tort. Jest całkowicie domowy. A ten  z pudełka nie dorasta mu do pięt ;)



Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl mleka
1 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
3 łyżki dowolnego dżemu
1 jajko
3 banany
Krem:
500 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
1/2 szkl cukru pudru
czekolada gorzka pokrojona na małe kawałeczki

Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki miksujemy.
Pieczemy około 30-35 min w tem 180 stopni
Po wystudzeniu wydrążamy łyżką środek pozostawiając dno i brzegi. 
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i śmietan-fix. Wsypujemy pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Na dno ciasta układamy połówki bananów. Na to wykładamy krem. Ciasto pozostałe z wydrążania kruszymy i obsypujemy krem formując kopiec. Teraz całość lekko schładzamy i gotowe.
Smacznego !


Komentarze