Własnej roboty domowa pita, pyszna, zawsze świeża z kieszonką w środku, do której można wkładać po prostu wszystko.
Składniki:
3 szkl mąki
1 łyżeczka soli
15 g drożdży
1 szkl letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
2 łyzki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę. Do naczynia z wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz olej. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Powinno lekko odchodzić od ręki i być miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto to podstawa udanych wypieków drożdżowych. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozpłaszczamy dłonią. Dzielimy na 8 części, z każdej formując kulkę. Każdą wałkujemy na placek średnicy mniej więcej 15 cm. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 min. Podrośnięte pity przekładamy na blaszkę i pieczemy około 10 min w tem 220 stopni aż chlebki "spuchną". Wyciągamy upieczone pity i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz