Babeczki ziemniaczane

Smaczne koszyczki ziemniaczane napełnione pieczarkami, posypane serem. Ciekawa odmiana dania z ziemniaków. Tym razem przygotowana nie przeze mnie. Panowie w kuchni też się odnajdują, przynajmniej mój lubi mnie od czasu do czasu zaskoczyć czymś niezwykłym :)



Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
2 łyżki śmietany
1 cebula pokrojona w kostkę
300 g mięsa mielonego
50 g startego żółtego sera

Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy mąkę, sól, pieprz , olej i dokładnie mieszamy. Formę na muffinki smarujemy tłuszczem i do każdej wkładamy ziemniaki dokładnie formując gniazdka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 15 min. W tym czasie podsmażamy na oleju cebulę i dodajemy mięso. Doprawiamy według uznania i smażymy aż mięso będzie gotowe. Wyciągamy podpieczone babeczki, nakładamy do każdej mięso i posypujemy serem. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze chwilę aż się zarumienią a ser się roztopi. 
Smacznego !


Komentarze