Zbliżają się Święta, czas nie tylko porządków i zakupów ale przede wszystkim gotowania, pieczenia. To czas kiedy najpiękniejsze zapachy rozchodzą się po domu. Czas kiedy wszyscy domownicy zbierają się przy ubieraniu choinki, lepieniu pierogów i pieczeniu ciast, ciasteczek, pierniczków. To piękny rodzinny czas. Wszyscy uwielbiamy ten okres. Dziś proponuję Wam umilić sobie oczekiwanie na te magiczne chwilę kawałkiem pysznego sernika. Sernika, który rozpływa się w ustach, jest delikatny, puszysty i lekko cytrynowy a migdały wieńczą dzieło i dają mu niesamowity świąteczny smak.
Składniki:
1,5 kg sera białego (może być z wiaderka)
10 jajek
30-35 dag cukru pudru
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe
rodzynki
Polewa:
1 cytryna
1/2 l śmietany 30%
1 i 1/2 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Jeśli pieczemy sernik z "prawdziwego" sera mielimy go dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać do tego ser, budynie, rodzynki i na końcu pianę z białek.
Piec ok. 1 godz 10 min w temperaturze 160 stopni.
Polewa:
Śmietanę i cukier puder chwilę pogotować. Do przestudzonej polewy dodać sok z cytryny. Wymieszać i wylać na ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz