Wspaniały, puszysty i cudownie słodki sernik. Pieczony wczoraj na zamówienie. Nie próbowałam ale wierzę zamawiającej na słowo, że smakował świetnie. Niesamowite, że z sera można wyczarować taki rarytas. Zawsze wychodzi, zawsze smakuje i znika w błyskawicznym tempie.
Składniki:
Na ciasto
1 margaryna
3 żółtka
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
3 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i żółtka utarte z cukrem oraz kakao. Zarobić ciasto. Jeśli jest zbyt twarde można dodać trochę kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na dwie części - 2/3 i 1/3. Włożyć do lodówki a 30 min.
W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
1,2 kg sera białego
1/2 kostki masła
2 szkl cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 żółtek + piana ( z 9 białek razem z tymi co nam zostały z ciasta)
Ser mielimy w maszynce (ja mielę dwukrotnie). Wszystkie składniki mieszamy (ja nie używam miksera, robię to ręką).Ubijamy pianę z białek. Pianę dodajemy na końcu i delikatnie mieszamy całość. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Na to wylewamy masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Na wierzch ścieramy drugą porcję ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 20-30 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy aż łączny czas pieczenia wyniesie około 1 godzinę i 15 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na około 5 - 10 min. Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz