Szarlotka czyli inaczej jabłecznik. Co o niej wiemy oprócz tego, że jest pyszna i bardzo popularna? Pewnie nie wiele ;) Szarlotka pochodzi z Francji a nie z USA jak niektórzy sądzą. Prawdziwa szarlotka nie ma nic wspólnego ze znanym nam Apple Pie. Szarlotka swoją nazwę dostała od imienia księżnej Charlotte a sama szarlotka została stworzona dla cara Aleksandra I. Całe wieki ja udoskonalano i zmieniano przepisy. A prawda jest taka, że każda szarlotka jest inna i każda pyszna. Nawet amerykański apple pie :)
Poniżej przedstawię Wam naszą rodzinną ulubioną szarlotkę. Pachnącą cynamonem i czekoladą.
Poniżej przedstawię Wam naszą rodzinną ulubioną szarlotkę. Pachnącą cynamonem i czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki
2/3 szkl cukru pudru
20 dag masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 jajka i 1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg winnych jabłek
1/2 szkl cukru
cynamon do smaku
Polewa:
1/3 szkl cukru pudru
10 dag masła
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, masło utarte na tarce ( grube oczka) i posiekać. Jajka i żółtko utrze z cukrem pudrem i śmietaną na puszystą masę. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części i wstawić do lodówki na 30 min.
W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Podsmażamy z cukrem i cynamonem aż zmiękną.
Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tarta. Wylepiamy jedną część ciasta podwijając brzegi do góry. Wykładamy jabłka i przykrywamy rozwałkowanym drugim ciastem. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 min.
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło, cukier i kakao. Gotujemy ciągle mieszając na małym ogniu aż do zgęstnienia polewy.
Upieczoną ciepłą szarlotkę polewamy ciepłą polewą i zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz