Słodko - kwaśny sos z pomidorów

Polecam pyszny słodko-kwaśny sos na bazie pomidorów. Tradycyjnie taki sos wykorzystujemy do dań o zabarwieniu orientalnym. Ale ja używam go do różnych potraw. Jest moją bazą do risotto do lecza albo po prostu dodatkiem do drugiego dania. Pyszny smak a co najważniejsze bardzo domowy. Przepis zapożyczony od koleżanki.



Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 średnie czerwone papryki
1 puszka ananasa
3 szkl cukru
1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
6 ząbków czosnku
2 płaskie łyżki musztardy
3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżka curry
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1/2 szkl octu
2 płaskie łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Pomidory i obraną cebulę kroimy w małą kostkę. Gotujemy ok. 30 min na małym ogniu. Dodajemy sól i gotujemy jeszcze chwile. Ananasa odsączamy z syropu(kilka łyżek syropu zostawiamy), kroimy w kostkę. Podobnie kroimy paprykę. Oba składniki dodajemy do gotujących się pomidorów. Gotujemy jeszcze przez chwilę całość. Dodajemy przyprawy, posiekany czosnek i cukier. Wlewamy ocet. Mąkę mieszamy z pozostawionym sokiem z ananasa. Dodajemy do całości. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Sos wlewamy do czystych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Po ostudzeniu pasteryzujemy ok. 10 min. 
Smacznego!

Komentarze