Pasztet z cukinii

W tym miesiącu cukinia króluje na stole w moim domu. Jemy ją pod różnymi postaciami. Leczo, kotleciki,placki i wszystko z cukinii. Dziś pokażę Wam mój pasztet z cukinii. Pysznotka :)




Pasztet z cukinii z marchewką

2 cukinie 

1 średnia marchewka

  • 1 i ¾ szklanki bułki tartej
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki suszonych ziół dowolnych , ulubionych
  • (u mnie były prowansalskie, tymianek, estragon)
  • sól, pieprz


Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy, aby cukinia puściła sok. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż cebula się zeszkli.  Ser żółty i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię przekładamy do sitka, aby ją odsączyć z nadmiaru wody. Dokładnie odciskamy. Przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, ser żółty, marchewkę, żółtka jajek oraz olej. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do wymieszanej masy i ostrożnie mieszamy. Keksówkę smarujemy margaryną do pieczenia, posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do keksówki. 
Pieczemy przez 60-70 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy w foremce. 
Smacznego :)


Komentarze