W tym miesiącu cukinia króluje na stole w moim domu. Jemy ją pod różnymi postaciami. Leczo, kotleciki,placki i wszystko z cukinii. Dziś pokażę Wam mój pasztet z cukinii. Pysznotka :)
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy, aby cukinia puściła sok. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż cebula się zeszkli. Ser żółty i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię przekładamy do sitka, aby ją odsączyć z nadmiaru wody. Dokładnie odciskamy. Przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, ser żółty, marchewkę, żółtka jajek oraz olej. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do wymieszanej masy i ostrożnie mieszamy. Keksówkę smarujemy margaryną do pieczenia, posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do keksówki.
Pasztet z cukinii z marchewką
2 cukinie
1 średnia marchewka
- 1 i ¾ szklanki bułki tartej
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 200 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie cebule
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki suszonych ziół dowolnych , ulubionych
- (u mnie były prowansalskie, tymianek, estragon)
- sól, pieprz
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy, aby cukinia puściła sok. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż cebula się zeszkli. Ser żółty i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię przekładamy do sitka, aby ją odsączyć z nadmiaru wody. Dokładnie odciskamy. Przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, ser żółty, marchewkę, żółtka jajek oraz olej. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do wymieszanej masy i ostrożnie mieszamy. Keksówkę smarujemy margaryną do pieczenia, posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do keksówki.
Pieczemy przez 60-70 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy w foremce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz