Jagodzianki

Nadszedł sezon na jagody. Pyszne fioletowe słodkości. Uwielbiamy te małe soczyste kuleczki. W tym roku będzie ich naprawdę dużo więc przede mną okres pierogów, bułeczek, dżemów i innych pyszności a wszystko to oczywiście z jagodami :)



Bułeczki z jagodami czyli jagodzianki

Składniki:
500 g mąki
4 łyżki cukru
1 jajko
60 g drożdży
200 g jogurtu owocowego ( smak dowolny)
120 ml letniego mleka
4 łyżki roztopionej margaryny
szczypta soli
Nadzienie:
300 g jagód
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystko razem wymieszać

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać łyżką. Zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie przygotować blaszki ( ja oprószam mąką ). Rwać po kawałku ciasta, spłaszczać na dłoni i dodawać nadzienie. Zlepiać i formować bułeczki. Układać na blaszce dość luźno (bułeczki sporo urosną). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. Piec około 15 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)

Komentarze

  1. Czy mąkę przenna można zmieszacz razową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście tak, może nie będą takie puszyste ale na pewno pyszne. :)

      Usuń

Prześlij komentarz