Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek - cudowna, miękka, rozpływająca się w ustach. Wyjątkowe ciasto bez jajek ale za to na bazie serka homogenizowanego waniliowego. Musicie koniecznie spróbować.



Składniki:
2 1/2 szkl mąki
25 dag masła
20 dag serka waniliowego
2/3 szkl cukru pudru
2 op cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 dużych jabłek
cynamon
Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki gęste kwaśnej śmietany
Ucieramy na gładką masę

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy. Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Na blachę (można wyłożyć papierem) wykładamy jedną część ciasta i układamy jabłka jedno obok drugiego przecięciem do dołu. W mojej szarlotce dodatkowo pod każdą dziurkę jabłka wkładałam łyżkę powidła śliwkowego. Posypujemy cynamonem a jeśli jabłka są kwaśne dodatkowo cukrem pudrem. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy około 60 min w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu lukrujemy. 
Smacznego

Komentarze