Pacafoły czyli pyzy

Przedstawiam Wam moje ukochane danie z dzieciństwa. Zawsze będzie mi się kojarzyło z domem, z moją mamą i całą rodziną zebraną przy wspólnym stole. To pracochłonne danie ale warto poświęcić trochę czasu i zjeść z najbliższymi te pyszności. U mnie w rodzinie mówi się na te kluski pacafoły, inni mówią zeppeliny a jeszcze inni po prostu pyzy. Polecam :)




Składniki:
2 kg ziemniaków
15 dag białego sera
2 jajka
sól, pieprz
boczek i pół cebulki na skwarki

Przygotowanie:
Połowę ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Ser wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć nadmiar wody najlepiej do garnka lub innego naczynia, na jego dnie pozostanie skrobia ziemniaczana, którą użyjemy do masy ziemniaczanej. Wymieszać odciśnięte i zmielone ziemniaki, dodać jajko i skrobię ziemniaczaną, doprawić solą i wyrobić ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Z gotowego ciasta formować kulki. po spłaszczeniu na środku każdej kładziemy masę serową i zlepiamy tworząc "zeppeliny". Wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy około 10-15 min. Po ugotowaniu okraszamy skwarkami z cebulką. 
Smacznego 

Komentarze