Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową

Ten przepis zaczerpnęłam z  www.mojewypieki.com . Nie powiem o nim nic więcej. Kto nie spróbuje będzie żałował.



Składniki:
2,5 szkl mąki
25 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczeniao
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
5 białek
1 szkl cukru
1 op cukru waniliowego
2 op budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
1/2 szkl oleju
500 g owoców, u mnie wiśnie ( w oryginale maliny)
Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać 1-1,5 wody. Podzielić na dwie części 60% i 40% i włożyć do zamrażarki na pół godziny( można to zrobić dzień wcześnie). Blaszkę (33x20) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Większą część ciasta wyłożyć na blachę. Podpiec na złoty kolor około 10 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do wystudzenia. 
Białka ubić na pianę, powoli po jednej łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy i miksować. Dodawać pomału budynie i miksować aż proszek dobrze się wymiesza. Delikatnym strumieniem wlewać olej i miksować do połączenia. Na podpieczony ostudzony spód wyłożyć piankę, wyrównać i układać owoce, można je lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 30-40 min w temperaturze 180 stopni. 
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego


Komentarze