Tego ciasta nie trzeba reklamować. Wszyscy wiedzą, że jest wspaniałe, pyszne no i niestety kaloryczne ;) Ale czasem musimy sobie dostarczyć przyjemności w postaci kawałka hmm no może dwóch kawałków czegoś tak dobrego i rozpływającego się w ustach
Składniki:
1 duża paczka herbatników (około 375g)
1 puszka masy krówkowej
2 budynie + cukier
0,5 l mleka
2/3 kostki margaryny
200 ml śmietany 30%
2 śnieżki
( tym razem budynie zastąpiłam gotowym kremem do karpatki "w pięć minut" )
Przygotowanie:
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzić i utrzeć z margaryną na puszystą masę. Pomijamy ten krok jeśli używamy gotowego kremu do karpatki. Śmietanę ubić ze śnieżką. W blaszce 36x25 układamy warstwę herbatników (jeden obok drugiego), smarujemy ją masą krówkową. Na to układamy kolejną warstwę herbatników i smarujemy ją kremem karpatkowym lub budyniowym. Układamy ostatnią warstwę herbatników i smarujemy ją bitą śmietaną. Wierzch posypujemy startą czekoladą lub tak jak u mnie ciemnym kakao. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. I gotowe.
U mnie nigdy nie wytrzymuje w lodówce godziny, dzieciaki dopadają blaszkę po około 20 min ;)
Komentarze
Prześlij komentarz