Chleb z otrębami

Uwielbiam zapach domowego chleba. Kojarzy się z ciepłem, rodziną, jak dla mnie przynosi spokój wewnętrzny. To tylko chleb a jak pozytywnie wpływa na psychikę. Pieczenie chleba to dla mnie relaks, przyjemność. Sklepowy chleb nigdy nie dorówna domowemu. Wolę chleby pieczone na zakwasie ale ten jest wyjątkowo smaczny. Polecam i zapewniam, że nie będziecie mogli się oprzeć jego smakowi.






Składniki:
100 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 kg mąki
2 szkl płatków górskich
4 szkl zimnej wody ( z kranu)
1,5 łyżki soli
ulubione nasiona( słonecznik, dynia)

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i zostawiamy do wyrośnięcia (około 20 min).
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do foremek (przepis na dwie keksówki). Wierzch smarujemy olejem. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180 stopni, a później 10 min w 150 stopni.
Smacznego

Komentarze