Warzywna pizza

Pizza w moim domu to danie, które mogłoby pojawiać się na stole codziennie. Wszyscy ją lubimy. Każdy wariant ma swoich zwolenników i przeciwników. Ale każdy wariant znika w mgnieniu oka. Najlepsza pizza to ta, która ma minimum składników. Mamy swoją ulubioną ale ona i przepis na jej wykonanie pojawią się innym razem. Dziś pizza w wersji warzywnej. Fotki nie najlepszej jakości, za co z góry przepraszam ale "tak wyszło" :)




Składniki:
300 g mąki
15 g drożdży
1 szkl wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
kilka łyżek oleju
dowolne warzywa
przecier lub koncentrat pomidorowy
kilka ząbków czosnku
200 g sera żółtego tartego
ulubione zioła

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki i dodajemy cukier i rozcieramy. Pozostawiamy do wyrośnięcia około 15 min. W głębokiej misce mieszamy mąkę, wyrośnięte drożdże, wodę, sól i tyle oleju aby zmieściło się w dłoni. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Rozkładamy na blaszkę i smarujemy przecierem pomidorowym. Na to rozsypujemy posiekany czosnek. Teraz pora na warzywa. U nas to pieczarki, papryka, suszone pomidory i cukinia. tak, tak - cukinia. Uwierzcie mi, pycha. Posypujemy serem i posypujemy ziołami (tymianek, oregano). pieczemy około 13 min w temp. 210 stopni.
Smacznego

Komentarze