Szybka sałatka fit

Lubię sałatki. Chyba wszystkie. Te kolory, zapachy. Przecież najpierw jemy oczami więc wygląd ma znaczenie. A nic nie zachęca do jedzenia jak kolorowa sałatka, w której przeplatają się różne barwy - czerwień, zieleń, biel - można wymieniać bez końca. A jeśli do tego jest to danie lekkie, pożywne i light to już jest idealnie.



Składniki:
kilka liści kapusty pekińskiej
1 jajko ugotowane na twardo
3 łyżki tuńczyka (kawałki w oleju - najlepsze)
1/2 pomidora
1 ziemniak

Przygotowanie:
Ziemniaka obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki (wielkości frytek ale grubości chipsów). Pieczemy nasze chipsy na blaszce posmarowanej olejem w piekarniku aż będą chrupiące. W tym czasie kroimy drobno kapustę pekińską. Układamy na niej tuńczyka, jajko pokrojone w ósemki, pomidora pokrojonego w grube plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy jogurtem naturalnym ( jeżeli wolicie sos vinegret to pasuje jak najbardziej). I teraz kolej na nasze chipsy. Układamy je na wierzchu. Oczywiście można ją modyfikować po swojemu dodając to co lubimy. Ale w tej wersji jest naprawdę pyszna. 
Smacznego

Komentarze