Szczerze mówiąc to nie lubię owoców morza. Nie rozumiem jak można zachwycać się ośmiornicami z ich mackami i krewetkami wyglądającymi jak robale ;) , ale ... właśnie ale moi panowie uwielbiają. Więc gotuję, zaciskam żeby i gotuję. Nie próbuję i gotuję a oni się zachwycają. Więc warto :)
Składniki:
1 opakowanie warzywnego trio (brokuły, kalafior, mini marchewki)
200 g ryżu (najlepiej takiego typowo do risotto ale nie koniecznie)
3 utarte ząbki czosnku
250 ml wywaru warzywnego (lub innego)
1 opakowanie mieszanki owoców morza
1 opakowanie krewetek
1 liść laurowy
2 łyżki oliwy
garść oliwek
pomidor i cytryna do dekoracji
sól, pieprz do smaku (dodaję też curry ponieważ tak lubią u mnie w domu)
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy przez kilka minut warzywa, dodajemy liść laurowy, czosnek i wsypujemy ryż. Mieszamy. Dodajemy mieszankę owoców morza i krewetki. Stopniowo wlewamy bulion. Mieszamy i przykrywamy. Czekamy aż ryż wchłonie cały wywar (czyli około 15-20 min). Dodajemy oliwki (kilka zostawiamy do dekoracji) sól, pieprz,curry i mieszamy. Po 2-3 min risotto gotowe. Ozdabiamy plastrami pomidora i plastrami karmelizowanej cytryny.
Smacznego

Komentarze
Prześlij komentarz