To są pierogi głównie znane na Podkarpaciu. Nie spotkałam się z nimi nigdzie indziej. Naprawdę polecam ponieważ są pyszne a poza tym są ciekawą alternatywą dla tak znanych i popularnych ruskich pierogów.
Pierogi z
kapustą i serem
Składniki:
40 dag mąki pszennej
1 jajko
200 ml ciepłej wody
1 - 1,5 łyżki masła
szczypta soli
1 główka kapusty
5 cebul
50 dag twarogu
Sól
Przygotowanie:
Mąkę ze szczyptą soli przesiać na stolnicę, zrobić
dołek. Do dołka wbić jajko, dodać masło, lekko zagnieść. Następnie wlać gorącą
wodę. Temperatura wody powinna być jak najwyższa. Zagnieść ciasto na jednolitą
masę, powinno się odklejać od rąk.
Przygotować farsz: kapustę pokroić, wrzucić na
wrzątek, gotować do miękkości. Ostudzić, kapustę wycisnąć, można drobniej
pokroić. Twaróg przekręcić przez maszynkę. Cebule obrać, pokroić na kostkę,
zeszklić na oleju. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, doprawić solą.
Posypać stolnicę mąką. Odcinać po kawałku ciasta,
resztę ciasta trzymać pod miską. Ciasto wałkować na odpowiednią grubość, ja
staram się wałkować cieniutko. Szeroką szklanką wycinać krążki, nakładać farsz,
skleić pierogi ręką, można użyć do tego także widelca już specjalnego
urządzenia do zagniatania pierogów. Układać pierogi na talerzu posypanym mąką
lub po prostu na lnianym ręczniku, nie mogą się sklejać.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucać
pierogi, jak wypłyną na wierzch gotować jeszcze 3 minuty. Wykładać pierogi,
odcedzić na łyżce cedzakowej, ułożyć na talerzu, polać stopionym masłem lub
skwarkami ze słoniny
Komentarze
Prześlij komentarz