Muffinki wykonane są według przepisu Nigelli Lawson. Bardzo łatwe w przygotowaniu (jak większość jej przepisów) i bardzo tanie. Za to pyszne w smaku bo czekoladowe. Postanowiłam je nadziać :) Wyszły takie malutkie krecie kopczyki
Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek pozostawiając dno i brzeg. Ciasto kruszymy. Teraz czas na krem.
Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody
175 g cukru
2 łyżki
kakao
250 ml mleka
90 ml oleju
Cukier
waniliowy
1 jajko
Przygotowanie:
Na początek mieszamy wszystkie sypkie składniki i
dodajemy płynne. Dobrze wymieszać. Ciasto nakładamy
do foremek na muffinki. Pieczemy 20
min w tem 200°C Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek pozostawiając dno i brzeg. Ciasto kruszymy. Teraz czas na krem.
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1/2 szkl cukru
czekolada gorzka pokrojona na małe kawałeczki
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i śmietan-fix. Wsypujemy pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Nakładamy masę do środka babeczek formując kopiec. Obsypujemy wierzch pokruszonym ciastem, które zostało z wydrążania babeczek. Lekko schładzamy w lodówce i enjoy !
Komentarze
Prześlij komentarz