Bułeczki drożdżowe z parówką

Pomysł na szybką kolację. Treściwe bułeczki, tu w wersji z parówką ale tak naprawdę wkładka może być dowolna. Po prostu ciasto drożdżowe nafaszerowane tym co każdy lubi. Nasza odmiana amerykańskiego hot-doga



Składniki:
500 g mąki
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl ciepłej wody
trochę oleju
6 parówek
plasterki kiszonego ogórka, pomidora, papryki
tarty żółty ser
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki i dodajemy cukier i rozcieramy. Pozostawiamy do wyrośnięcia około 15 min. W głębokiej misce mieszamy mąkę, wyrośnięte drożdże, wodę, sól i tyle oleju aby zmieściło się w dłoni. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie formujemy kulki, rozpłaszczamy je na dłoni. Smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy nasze dodatki. zlepiamy ciasto i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce, smarujemy wierzch bułeczek olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min. Pieczemy około 15 min w temp. 220 stopni.
Smacznego

Komentarze