Pasta z penne i tuńczyka

Kocham kuchnie włoską. Bez wyjątków. Zachwycam się kolorystyką tych dań, prostotą i ilością warzyw, bez których nie umiem żyć ;) Dziś makaron penne z tuńczykiem


Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 opakowanie oliwek zielonych 
1 duży pomidor
1 pęczek pietruszki
1 cebula
kilka łyżek sosu paprykowego ( niekoniecznie) sos paprykowy
1 opakowanie makaronu penne
sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni razem z tuńczykiem na oleju z tuńczyka. Gdy cebula lekko zmięknie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i posiekaną pietruszkę. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki oliwki. Po kilku minutach dodajemy do ugotowanego i odsączonego makaronu. Przyprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie sosem paprykowym) i mieszamy. Gotowe :) Spożywamy zarówno na ciepło jak i na zimno jak kto woli :)

Komentarze