Kotlety ziemniaczane z wątróbką w sosie jarzynowym

Chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku to właśnie są kotlety z tłuczonych ziemniaków. To bardzo prosty i tani obiad a dodatek wątróbki z sosem pokazuje , że czasem cały sekret udanego obiadu tkwi w jego prostocie.



Składniki:
1 kg ugotowanych tłuczonych ziemniaków
1 jajko
4-5 łyżek maki pszennej ( można zastąpić ziemniaczaną)
1 cebula
bułka tarta do panierowania
sól,pieprz, majeranek, kolendra, 

500 g wątróbki drobiowej
1 cebula 
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Kotlety ziemniaczane
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy ją do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko i dodajemy mąkę oraz przyprawy i posiekane świeże zioła lub suszone. Wyrabiamy masę i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony aż będą miały złocisty kolor. Można je od razu podawać bo same w sobie są smaczne lub podawać z wątróbką. 
Wątróbka w sosie
Wątróbkę myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z błon i podsmażamy na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą. Zalewamy wodą, dodajemy jarzyny starte na tarce i dusimy do miękkości. Doprawiamy na samym końcu solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 3-4 minutki. 
Podajemy z kotlecikami ziemniaczanymi lub kaszą. 

Smacznego !

Komentarze