Sezon grillowy otwarty. Ciepłe, słoneczne dni zachęcają do spędzania weekendów poza domem. Aby urozmaicić sobie takie weekendowe obiady trzeba sporo wyobraźni żeby co sobotę nie jeść tylko karkówki z grilla lub pieczonej kiełbaski. Mój mąż zaskoczył nas wczoraj daniem prostym a jednocześnie wykwintnym. Smak cudowny. Pieczona papryka, mięso, warzywa a na wierzchu ścięte jajko. Rewelacja.
Składniki:
3 zielone papryki
300 g mięsa mielonego
1 cebula
kilka pomidorków koktajlowych
6 jajek
2 ugotowane młode ziemniaki
100 g sera żółtego
sól,pieprz, dowolne zioła
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i przekrawamy w poprzek na pół. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i smażymy 5 minut. Każdą połówkę papryki przyprawiamy w środku ulubionymi przyprawami, wkładamy do niej mięso, pokrojone w kostkę lub plasterki ziemniaki i pomidorki (myślę, że sprawdzi się też cukinia lub inne warzywa). na wierch kładziemy plaster sera. Układamy na grillu i pieczemy około 20 min aż papryka zacznie robić się miękka. Wtedy do każdej wbijamy jajko. I pieczemy jeszcze 10-15 min aż jajko się zetnie do ulubionej przez nas konsystencji. I gotowe. Podajemy z sosem tzatziki lub keczupem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz