Kurczak jest łatwy do przyrządzenia i stosunkowo niedrogi więc chętnie po niego sięgamy. Możemy go upiec w całości ale najczęściej przyrządzam jego kawałki - udka,skrzydełka czy piersi. Każda część jest smaczna. Dziś podpowiem jak zrobić kurczaka z tymiankiem i rozmarynem razem z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
1 kurczak lub jego ulubione kawałki
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn (ewentualnie inne ulubione zioła)
kilka łyżek oleju
1 kg ziemniaków
ulubione przyprawy
1 słoik fasolki szparagowej w słonej zalewie (lub 1/2 kg świeżej ugotowanej )
1-2 marchewki
3-4 ząbki czosnku
tymianek, koperek, sól, pieprz, chili
posiekany koperek
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i dzielimy na części. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy przyprawami i ziołami i skrapiamy olejem. Mieszamy aby wszystkie kawałki kurczaka były obsypane przyprawami. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w ćwiartki. Posypujemy solą i dowolnymi przyprawami. Tak przygotowane ziemniaki dodajemy do kurczaka. Wkładamy naczynie do piekarnika. Pieczemy około 45 min w temperaturze 200 stopni, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min do zrumienienia skórki.
W między czasie przygotowujemy fasolkę. Rozgrzewamy kilka łyżek oleju na patelni. Wrzucamy fasolkę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól,pieprz, zioła i szczyptę chili. Dusimy pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie czyli około 15 min. Posypujemy koperkiem już na talerzu.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz