Dlaczego buraczki babci Zosi? Odpowiedź jest banalna. Kiedy byłam początkującą żoną, mamą i "panią domu" wszelkie rady od moich najbliższych kobiet, czyli babci i sióstr, były dla mnie bardzo cenne. Konsultowałam większość moich poczynań w kuchni własnie z nimi. Moje pierwsze przygody z przetworami zaczęłam właśnie od buraków. Przepis dała mi babcia Zosia i pod jej czujnym okiem udało mi się zamknąć w słoikach coś tak pysznego. Od tamtej pory co roku przez 20 lat przygotowuję buraki z papryką według przepisu babci Zosi nie zmieniając w nim ani jednego składnika i wspominam moją kochaną babcię.
Składniki:
6 kg buraków
8 szt papryki słodkiej
3 szt papryki ostrej (można użyć sproszkowanej)
8 dużych cebul
Zalewa:
0,5 l wody
0,5 l octu
2 szkl cukru
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Buraki ugotować, obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę (lub zszatkować). Paprykę i cebulę zagotować
w zalewie. Dodać buraki i zagotować. Gorące nakładać do słoików. Pasteryzować
15-20 min.
Robię tą sałatkę od zawsze. Moi synowie się nią zajadają i znika z
piwnicy jako pierwsza. Zawsze robię z podwójnej ilości składników ponieważ i tak
nie wystarcza nam do końca zimy ale śmiało można robić z połowy porcji.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz