Babówka czyli strucla drożdżowa z kakao

Do upieczenia tej rolady zachęciła mnie jej nazwa. Babówka, hmm cóż to takiego ?! Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tą nazwą i zaczęłam szperać w internecie. Jak się okazuje to po prostu rolada lub strucla albo zawijaniec drożdżowy z kakao w środku. Czyli coś co każdy z nas zna. A babówka to nazwa wywodząca się ze Śląska. I wszystko stało się jasne. Piekę struclę. Znalazłam kilka prostych przepisów i wzięłam się do roboty. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmodyfikowała przepisu ;-) . Efekt godny moich oczekiwań a raczej nie moich a mojego syna. Połowa zniknęła w tempie błyskawicznym. Dobrze, że zdążyła ostygnąć :-) Polecam Wam gorąco tą roladę albo struclę jak kto woli, ja jednak będę używać nazwy, która mnie zainspirowała to pieczenia czyli babówka. Jest pyszna, mięciutka i wybitnie kojarzy się z dzieciństwem. Smacznego



Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
40 g drożdży
1/2 szkl cukru
2 jajka
1 szkl mleka
1/4 kostki roztopionej margaryny

Nadzienie:
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła (lub margaryny)
troszkę mleka

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać letnie mleko i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie to trwało około 15 min). Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Resztę mąki wsypać do dużej miski, dodać jajka utarte z cukrem,wyrośnięte drożdże, rozpuszczoną letnią margarynę.Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie wymieszać kakao z cukrem, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając( gdyby źle się rozpuszczało można dodać łyżkę mleka). Gotować do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Smarujemy całość naszą kakaową masą i zwijamy roladę. Pamiętajcie aby dobrze posklejać łączenia i końcówki rolady. Chociaż moja zawsze pęka ale i tak smakuje cudownie. Pieczemy około 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kroimy po ostudzeniu.
Smacznego !

Komentarze