Zapraszam dziś do skosztowania domowej roboty karpatki. Żadnych półproduktów czy proszków z pudełka. Wszystko samodzielnie zrobione od A do Z. Pyszna, nie za słodka i tak smaczna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie ;)
Składniki:
Ciasto:
1 szkl wody
1/2 kostki margaryny
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki
Krem:
1/2 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
1 kostka masła lub margaryny
3/4 szkl cukru
Przygotowanie:
Na patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy margarynę. Dodajemy wodę i mąkę. Mieszamy i zagotowujemy. Po przestudzeniu wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia. Na wysmarowaną tłuszczem (dużą) blachę wykładamy ciasto i pieczemy około 40 min w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy krem. Odlewamy 100 ml mleka i rozrabiamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Po ostudzeniu ucieramy masło z budyniem, który dodajemy stopniowo po łyżce.
Upieczone ciasto przekrawamy na pół wzdłuż blachy. Na jedną część wykładamy naszą masę i przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz