Ciąg dalszy chlebów. Tym razem chleb z kiszonym ogórkiem. Smaczny, zupełnie inny ale ciekawy smak. Ogórek daje mu przyjemną kwaskowatość. Pyszny ze smalcem i cebulką. Z dżemem nie ;)
Składniki:
130 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
150 g wody z ogórków
1 kiszony ogórek
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego kopru
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
100 g zakwasu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z ogórków. Dodajemy sól, cukier, koper, olej i drobniutko pokrojonego ogórka. Dodajemy mąkę i zakwas i wyrabiamy ciasto przez około 10-15 min. Ciasto będzie elastyczne. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 min. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz