Kluski ziemniaczane z mięsem

Ostatnimi czasy króluje u nas szpinak. Nie żebyśmy odkryli go niedawno, nie nie. Uwielbiamy tą zieleninkę od zawsze, Ale chyba brak nam żelaza bo ciągle ktoś z domowników delikatnie mi insynuuje "dawno nie było szpinaku" z uśmiechem na ustach. No i już wiem co będzie następnego dnia na obiad - szpinak :) Dziś robiłam kluski nadziane farszem mięsno -szpinakowym. Pyszności. Gorąco polecam.



Składniki:
60 dag ziemniaków
1 szkl mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dag gotowanego mięsa
1 opakowanie szpinaku(mrożonego)
jajko
masło do smażenia
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
słonina na skwarki

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Mięso zmielić. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Tajemnica dobrego szpinaku tkwi właśnie w maśle i czosnku. Tylko masło nadaje szpinakowi ten wyjątkowy smak, a czosnek i podstawowe przyprawy go podkreślają. Inne dodatki nie dadzą tego efektu, pamiętajcie o tym :). Do szpinaku dodajemy zmielone mięso. Mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilkę. 
Ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i taką ilość mąki pszennej, aby udało się zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na stolnicy formujemy wałek z masy ziemniaczanej, odkrawamy z niego plastry szerokości około 1,5 cm, spłaszczamy i na środku kładziemy porcję farszu. Zlepiamy kulkę. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 4 min. Podajemy ze skwarkami.
Smacznego

Komentarze