Tradycyjne gołąbki z sosem

Gołąbki to jedno z tych domowych dań, do których często wracam. Delikatne mięso z dodatkiem ryżu, zawinięte w liść kapusty w gęstym sosie, jak dla mnie i mojej rodziny, nie ma nic lepszego. Czy jest ktoś, kto naprawdę nie lubi gołąbków?
I chociaż wydawać by się mogło, że to skomplikowane danie, którego przygotowanie nie obejdzie się bez kilku godzinnego stania w kuchni , to zapewniam, że nic bardziej mylnego. Tradycyjne gołąbki mają farsz mięsno-ryżowy, jednak można go dowolnie modyfikować. Pyszne są z kaszą gryczaną, jaglaną, jak i z farszem warzywnym. Pełne pole do popisu i wykorzystania swoich ulubionych składników. Ale dzisiaj klasyka. Delikatne mięso, miękka kapusta, idealny ryż i sos. Myśle, że to danie nie wymaga komentarza. Idealne na niedzielny obiad, idealne na ciepło i idealne także do podjadania na zimno. Proszę Państwa! Gołąbki polecają się na obiad ;)




Składniki:
1 kapusta włoska(zwarta, nie popękana)
1 kg mięsa (karkówka, łopatka, szynka według uznania)
1 szkl ryżu suchego
2 średnie cebule
kilka plastrów boczku lub słoniny do wyłożenia na dno gęsiarki
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek suszony

Sos:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
ulubione przyprawy
1 łyżka mąki (ja używam kukurydzianej lub ziemniaczanej)
1 łyżka śmietany

Przygotowanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Mając wprawę możemy zdjąc kolejne warstwy liści rolując je "na lewą stronę" W garnku zagotowujemy wodę i lekko solimy. Gdy woda się zagotuje wrzucamy pojedyncze liście na 4-5 min i wyciągamy na duży talerz. Jeśli nie potraficie jeszcze w ten sposób zdjąć pojedynczo liście i zaczynają Wam pekać to wtedy w wielkim garze, tak dużym, że zmieści się w nim cała kapusta zagotowujemy wodę z solą i do gotującej się wody wkładamy kapustę, z której wcześniej wykrawamy głąb. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddzielam wierzchnie liście z kapusty i pozwalam im się gotować przez 2-3 minuty. 
Podgotowane liście wyjmuję na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garze same zaczną się oddzielać od główki. Jesli, tak jak ja używacie kapusty włoskiej to pamiętajcie, że gotuje się ona dużo dużo krócej niż ta zwykła. Czasem wystarczy jej tylko zaparzanie wrzątkiem. Po ostygnięciu liści można je nadziewać farszem.

Mięso pokrojone w mniejsze kawałki gotuję z solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielski do miękkości. Po ostudzeniu mielę w maszynce. Opłukany ryż wrzucam na patelnię zwilżoną olejem i prażę 3-4 min, poczym zalewam wodą i solę (2 szkl wody na 1 szkl ryżu). Przykrywam i gotuję aż wchłonie całą wodę. Poczym zostawiam pod przykryciem jeszcze na około 15 min. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zmielone mięso, ryż i cebulę przekładamy do miski,przyprawiamy i dokładnie mieszamy do połączenia. 
Teraz czas na zawijanie. Nakładamy farsz, zawijamy boki i rolujemy.
Na dno gęsiarki lub naczynia żaroodpornego dajemy plastry słoniny lub boczku i przykrywamy wierzchnimi liścmi kapusty. Na tym układamy ciasno gołabki jeden obok drugiego. Jeśli mamy więcej niż jedną warstwę gołąbków to każdą przekładamy liścmi. Każdą warstwę posypujemy ulubionymi przyprawami ( u mnie jest to tymianek). Podlewamy całość szklanką wywaru (lub wody) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 1 godziny ( ze zwykłej kapusty około pół godziny dłużej).
Sos
Wszystkie warzywa na sos obieramy, kroimy w paseczki lub ścieramy na grubej tarce. Podsmażamy na łyżce oleju,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy i doprawiamy oraz zagęszczamy śmietaną i mąką. Pod koniec możemy dodać przetarte pomidory z puszki lub przecier pomidorowy jeśli chcemy żeby sos był pomidorowy a nie jarzynowy. 

Smacznego!

Komentarze