Kolejne danie z kaszy jaglanej. Zdrowa i pyszna zapiekanka. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga dużego nakładu ani czasu ani sił. Idealna na szybki obiad jak i na kolację.
Składniki:
500 g filetu z kurczaka
180 g suchej kaszy jaglanej
1 papryka czerwona
1 mały por
kilka różyczek brokułów
1 mała młoda cukinia
1/2 puszki kukurydzy
2 szkl mleka
2 jajka
100 g utartego sera żółtego
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw do smaku i wymieszaj z olejem. Obsmaż go na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.
W tym czasie na sicie przelej kaszę wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Pora pokrój w talarki, paprykę i cukinię w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Brokuły podziel na różyczki.
Mięso dodaj do warzywa i kaszy, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Mleko wymieszaj z jajkami. Dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Zalej zapiekankę i wyrównaj jej powierzchnię łyżką tak, aby cała kasza była namoczona. Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st C. na około 45 minut.
Po 30-35 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła całe mleko – jeśli tak, dolej jeszcze nieco wody lub mleka. Po 45 minutach zapiekankę posyp startym serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby ser się zapiekł.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz